HomeOver trimmen
Vachtverzorging speciaal voor katten * Cats only *
Get pretty - Get healthy - Get happy
Home
Welke behandeling is nodig?
Welke behandeling is nodig?

Welke behandeling nodig is verschilt per kat.
Hieronder vindt u een overzicht van de mogelijkheden. Voor meer voorbeelden kunt u kijken bij de voor en na-
foto's.

Scheren:
 
Hierbij worden lang- of kortharige katten met niet-uitkambare klitten in de vacht en/of met vervilte vacht geschoren met een tondeuse. De gebruikte scheerkoppen zijn speciaal gekozen op geschiktheid voor de fijne kattenvacht en geven een glad en streeploos resultaat.
Voor een egaal effect kan de hele kat worden geschoren, maar dit is ook afhankelijk van het seizoen en of de kat een binnen- of buitenkat is. Kop, staart en pootjes worden standaard niet geschoren, behalve als daar ook klitten zitten. 
Het is ook mogelijk om alleen de ‘probleemzones’ te scheren, bijv. de buik, liezen en oksels. Bij langharige katten is dan nauwelijks te zien dat de onderkant geschoren is.
Als er vooral klitten op het achterlijf zitten kan de kat het 'leeuwtjesmodel' krijgen. Het haar van de kraag en (indien klitvrij) op de schouders wordt dan behouden waardoor de kat op die plekken de warmte en bescherming van zijn vacht houdt.
*NB: bij Cat Pretty worden kortharen niet geschoren als dat alleen is omdat ze verharen. De vacht heeft verschillende belangrijke functies en alleen als een kat meer ongemak (en pijn) dan gemak van zijn vacht (door klitten of het risico daarop) heeft wordt er geschoren. Een korthaar die veel verhaart kan wel ontwold worden (zie beschrijving hieronder).

► Ontwollen en ontklitten:

Hierbij worden kleinere klitten handmatig verwijderd en wordt loszittend haar met behulp van verschillende kammen uit de onderwol verwijderd. Het gladde dekhaar blijft zitten dus de kat behoudt z'n behaarde uiterlijk.
Een ontwolbehandeling is (mits er niet teveel klitten aanwezig zijn) geschikt voor langharige katten, maar ook voor kortharen met veel losse onderwol zoals Britse Kortharen, maar ook de "gewone" Huis-Tuin-Keukenkat.
De mate van ontwolling kan naar wens worden aangepast.

Combinatie scheren en ontwollen:
Het is ook mogelijk om alleen de probleemzones te scheren en (mits daar geen grote klitten zitten) de rest van de kat te ontwollen. De kat blijft dan grotendeels mooi in z'n vacht zitten maar de probleemzones zijn dan voorlopig wel weer vrij van klitten.

Dit is ook een mooie oplossing voor katten die zich door de eigenaar 'aan de bovenkant' wel goed laten borstelen, maar die gaan mopperen als 'de onderkant' aan de beurt is.

Wassen
Wassen is mogelijk, maar volledig nat maken en gebruik van shampoo is meestal niet nodig en wordt door veterinair dermatologen zelfs afgeraden.
Katten zijn schone dieren en het is, zeker als er thuis meerdere huisdieren zijn, beter de kat zoveel mogelijk zijn eigen geur te laten behouden. De volgende opties zijn mogelijk:

Afsponzen met washand

Indien nodig kan de trimbeurt worden afgesloten met een kleine katvriendelijke wasbeurt; afsponzen met een aangenaam warme washand om losse haartjes, huidschilfers, teveel aan talg en andere onrechtmatigheden te verwijderen. Daarna drogen met de handdoek. Voor deze kleine wasbeurt na een ontwol- of scheerbehandeling worden geen extra kosten gerekend.

Alleen in uitzonderlijke gevallen: douchen
 
Is de vacht echt erg vies of is de huid door vervilting lang verstikt geweest, dan kan de kat met diervriendelijke shampoo gedoucht worden mits dit niet te stressvol is voor de kat. Ik probeer eerst of de kat los in de wasbak gewassen kan worden. Meestal lukt dat. Als het niet lukt en wassen echt nodig is en scheren niet afdoende (denk aan aangekoekte ontlasting of voor de kat schadelijke substantie in de vacht) kan de kat in een waskooi gewassen worden. De waskooi is een geplastificeerde draadmand (formaat reismand) waar de waterstralen doorheen kunnen. Op deze manier kan de kat veilig gewassen worden. De kat ervaart dit echter niet als veilig, dus dit is alleen voor noodgevallen! Na het wassen volgt drogen met de handdoek en een stille föhn.
Let wel: het douchen gebeurt dus alleen in uitzonderlijke gevallen.

Nageltjes knippen:
Dit gebeurt standaard voorafgaand aan elke behandeling i.v.m. de veiligheid van trimmer en eigenaar. De nagels hebben na enkele weken weer hun normale scherpte.

Als losse behandeling* (dus zonder scheren of ontwollen) kan het knippen van de nagels raadzaam zijn bij oudere katten, zieke katten (denk o.a. aan katten met gebitsproblemen en stijfheid door artrose), of binnenkatten waarvan de nagels onvoldoende slijten. Als de nageltjes bij het lopen op de vloer tikken zijn ze te lang. De teentjes worden dan scheef geduwd bij het lopen en na verloop van tijd kunnen de nageltjes in de voetzooltjes groeien. Om dit te voorkomen kunnen ze geknipt worden.
*NB: afspraken voor alleen nagels knippen worden alleen gemaakt in de trimsalon of aan huis in Amsterdam Zuidoost. (U kunt voor het knippen van de nageltjes ook bij uw dierenarts terecht)


Deze nagel moet nodig geknipt worden. Hij is nog niet ingegroeid, maar heeft wel al een eeltig plekje op het teenzooltje veroorzaakt.


Wilt u de nageltjes laten knippen omdat uw kat aan meubels, behang e.d. krabt? In dat geval geef ik u graag tips om dit probleem op te lossen.
Cat Pretty ziet het knippen van de nagels namelijk liever niet als alternatief voor een krabpaal. Een kat krabt niet alleen om zijn nagels te onderhouden. Het krabben heeft ook te maken met het achterlaten van zichtbare en (voor andere katten) ruikbare markeringen. De markering vormt de kat zijn (of haar) naambordje en het krabben maakt onderdeel uit van het normale gedrag van een kat en de behoefte zich veilig te voelen in de eigen omgeving.
Geknipte nageltjes zijn binnen enkele weken weer op normale scherpte. Daarom kun je je, zeker bij katten die het knippen van de nagels niet goed toe laten, afvragen of het de moeite, het geld en de stress bij de kat waard is om het nagels knippen om de paar weken door een kattentrimmer of dierenarts te laten doen. Beter is de kat aan te leren om andere objecten te gebruiken om aan te krabben. Er zijn talloze soorten krabattributen te koop. Van karton, van sisal, vaak met kattenkruid erin. Er zijn ook krab-dingen die deel uit maken van ‘entertainmentstations’ (speelgoed) voor katten. Sommige katten krabben graag aan rubber (rubber laarzen bijv.), anderen hebben de voorkeur voor onbewerkt (tuin)hout of een boomstammetje. Bij de
links vindt u meer tips en informatie.

Echter, zoals gezegd; bij oudere en zieke katten is het raadzaam de nagels wél regelmatig te (laten) knippen i.v.m. risico op het pijnlijke ingroeien van te lange nagels.
 


HomeOver trimmen